TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş: TBMM’nin yeni anayasa yapabilecek gücü var
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye Cumhuriyeti’nin 28’inci dönemini oluşturan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yeni anayasa yapma ve yeni anayasada bazı değişiklikler yapma yetkisine sahip olduğunu ve millet tarafından yetkilendirildiğini söyledi. .
2024 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ve 2022 Kesin Hesap Kanun Tasarısı’na ilişkin görüşmeler Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde devam ediyor. Sayıştay ve Kamu Denetçiliği Kurumu’nun düzenlediği toplantılarda konuşan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasaya ilişkin şunları söyledi: “Bunu Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olarak söylüyorum. Büyük Millet Meclisi, sepetlerimizde yer alan tüm bilgileri hiçbir ön yargıya maruz kalmadan, hiçbir art niyet taşımadan, doğru niyet ve doğrulukla sunmalıdır.” Öyle bir bilgi birikimine, öyle bir politikaya sahip olduğuna inanıyorum ki, 85 milyon insanı ilgilendiren çok güçlü bir anayasayı kendi tabanına dayanarak üretme sürecini yürütebilir. Anayasalar bir partinin veya partilerin teklifi değil, milletin teklifidir. Bu anayasanın milletin anayasası olabileceğini, en geniş görüş birliğiyle, kabulle “Sonucun başarılı olması için hepimizin üzerimize düşen sorumlulukları yerine getireceğimize inanıyorum” dedi.
TBMM’nin anayasa yapma kabiliyetinin olmadığı yönündeki açıklamalara yanıt veren Kurtulmuş, “Bu Meclis, Türkiye Cumhuriyeti’nin 28’inci dönemini oluşturan Türkiye Büyük Millet Meclisi, yeni bir anayasa yapabilecek kapasitededir. Yeni anayasada değişiklik yapılmış ve millet tarafından yetkilendirilmiştir.”
Kurtulmuş, Can Atalay’ın durumuna ilişkin ise, “TBMM milletvekillerinin yemin töreninde Can Atalay’ın adı okundu. Can Atalay’ın kürsüde olduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi tutanaklarında kaydedildi. Daha sonra Atalay’a özlük hakları ve danışmanlarına da özlük hakları verildi. Böylece Can Atalay’a bir milletvekilimizin sahip olduğu haklar verildi.Tüm partilerin ittifakıyla İnsan Haklarını Araştırma Komisyonu’na seçildi, Bağımsızların hakları çerçevesinde. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Can Atalay kararına ilişkin kendisini mahkeme gibi görüp mahkeme kararı vermesi düşünülemez. “Atalay’ın kararı Yargıtay tarafından 28 Eylül 2023’te onandı. ,” dedi. – ANKARA